– Genom att dokumentera noggrant alla delar av vår behandling t.ex. skattningar, genomförandeplan, måluppfyllelse och anteckningar säkerställer vi att vi arbetar systematiskt i behandlingsarbetet och att vi arbetar utifrån en evidensbaserad praktik, beskriver Åsa.
– Noggrannheten i dokumentationen gör att behandlarna alltid vet vad de gör och varför. De ser tydligt när det är dags för nästa steg i behandlingen och vet att de gör rätt saker i rätt tid och i rätt sammanhang, fortsätter Åsa.
Eftersom dokumentationen varit av särskild vikt för Prisma har samarbetet med Journal Digital varit värdefullt ända sedan starten 2013.
– Vi har fått möjlighet att tidigt vara med i Journal Digitals utveckling och har kunnat kravställa funktionerna kring hur vårt arbete fungerar och det har gjort att vi har ett bra stöd via Journal Digital, beskriver Åsa.
– Det blir väldigt tydligt för familjerna när vi visar dokumentationen i form av t.ex. skattningarna i Journal Digital. Där kan vi tillsammans se när vi har uppnått de uppsatta målen, då firar vi tillsammans med familjerna, berättar Elisabeth.
Det händer att familjerna/barnen/ ungdomarna som kommer till Prisma avbryter sin behandling. Det är också inte helt ovanligt att familjer kommer tillbaka efter avslutad behandling.
– När behandlingen då ska upptas på nytt eller när någon redan genomgått en behandling hos oss är det extra viktigt med den tydliga dokumentationen. Vi kan då se exakt var i processen vi varit och kan ta vid där vi slutade. Vi säkerställer även att vi inte gör samma sak om och om igen och det kvalitetssäkrar vår insats, förklarar Marie.
Dokumentationsstödet i Journal Digital är även viktigt för Prisma på en aggregerad nivå.
– Det viktigaste för oss med den systematiska uppföljningen är att få material till ett analysarbete. Detta analysarbete ska leda till att vi kan kvalitetssäkra vårt behandlingsarbete. Sidovinsterna kan exempelvis vara att vi tydligt kan se hur många personer vi har träffat under året och kan också då få förståelse för hur våra lokaler och material slits, säger Åsa.
Det har krävts mycket arbete från all personal på Prisma för att få till den systematiska uppföljningen de har idag och där är dokumentationen med stöd i Journal Digital en stor del.
– Man får fantastiskt mycket tillbaka och som behandlare ser man att man kan starta sitt behandlingsarbete mycket mer precist utifrån den data vi har i Journal Digital, så idag är vi alla väldigt motiverade att dokumentera, förklarar Elisabeth.
Den största utmaningen för Åsa och hennes team är dock något som ligger utanför både behandlingsarbetet och dokumentation, den handlar om att hitta rätt kompetens.
– Det är svårt att hitta rätt personal. Vi har ett stort inflöde av ärenden och det görs satsningar inom just vårt område, så nu till hösten söker vi flera nya behandlare, berättar Åsa.
– Vi tycker att det är viktigt att hitta personer med erfarenhet av behandlingsarbete utifrån ett systemiskt synsätt, tillägger Marie.
Är du nyfiken på att veta mer om tjänsterna som kommer att utlysas till hösten? Hör av dig till Åsa så berättar hon gärna mer. Likaså om du arbetar på en liknande enhet och jobbar utifrån ett systemiskt behandlingsarbete och med systematisk uppföljning med stöd i dokumentation, hör av dig till Åsa för att styra upp en utvecklande nätverksträff!